De naam klinkt exotisch en roept associaties op met een passionele dans of tropische vogel. Het is gewoon een bes. Hoewel, zo gewoon is deze bes niet.

Voor de meeste mensen is de camu camu een onbekende bes. En dat is best vreemd als je bedenkt dat het vruchtje boordevol goede voedingsstoffen zit. Om niet te overdrijven hebben we op onze site het aantal grammen vitamine C bijvoorbeeld gesteld op 2. Volgens sommigen is het zelfs 5 gram.

Over de bes is eigenlijk weinig te lezen in wetenschappelijke studies. We hebben toch een opmerkelijk stuk gevonden, al zijn we met het trekken van conclusies altijd erg voorzichtig. Dat is niet aan ons, maar aan deskundigen op dit gebied. Er stond dat de camu camu kan worden gebruikt als ondersteuning bij de behandeling (en ter voorkoming) van aderverkalking. Met name de niacine en vitamine C zijn verantwoordelijk voor de gunstige effecten.

Als de bes wordt toegevoegd aan ons voedingspatroon in combinatie met vezelrijke producten – per dag hebben we zo’n 30 gram vezels nodig – en een paar koppen groene thee zouden we een basis hebben om het ‘vervetten’ en verharden van de (slag)aders tegen te gaan. Dat is iets om over na te denken. Misschien is het een van de redenen om dit nieuwe product in ons assortiment aan te willen schaffen.

Of je hebt geen reden. Je bent alleen maar nieuwsgierig en wilt het eens uitproberen. We hebben de camu camu niet als verse bes, maar een beetje minder exotisch: in poedervorm of in een capsule. Wél voorzien van een biologisch keurmerk en met de volgende toevoeging: vrijwel alle werkzame stoffen zijn behouden gebleven. Je raadt vast de afsluitende zin: Laat horen wat je ervan vindt. Met in dit geval ook de variatie: Laat horen wat je nog meer weet over de camu camu.

Alvast bedankt.