Zelf Tarwegras kweken? Dat kan.

Van de week zag ik dat de boeren druk bezig zijn om het land te bemesten en klaar te maken voor de gewassen. Bij het tuincentrum viel het me op dat er diverse mogelijkheden worden geboden om minituintjes te maken. Zelf groente of kruiden kweken. Het is lekker gezond en je weet wat je eet. Wij vinden dat belangrijk. Daarom zijn bijna alle producten die we verkopen van biologisch gecertificeerde teelt, want je lijf verdient het beste. Zou het niet mooi zijn om in je eigen tuin superfoods te verbouwen, te beginnen bij ‘gewoon’ gras? Ik dacht aan tarwegras, de eerste scheuten van de tarwe die bol staan van bladgroen, vitamines A, B, C, E en K. Het bladgroen heeft een positief effect op de bloedcirculatie door een verbeterde toevoer van zuurstof en zorgt voor reiniging binnen het lichaam. De kracht van chlorofyl is al ruim een eeuw bekend, maar wat ook een gegeven is: we kunnen grassprieten niet verteren. En bij verhitting verliest het veel van de werkzame stoffen. Alleen via koude persing is het mogelijk om het sap van tarwegras te verkrijgen. Het is geen kwestie van wat sprietjes in de sapcentrifuge gooien, want bij het vermalen ontstaan hoge temperaturen en dat gaat ten koste van de vitamines en mineralen. Oké, een speciale pers is dus nodig, maar de aanschaf van zo’n pers is een behoorlijke investering. Wij zijn benieuwd naar ervaringen hiermee.

Zijn er mensen die zelf tarwegrassap maken via koude persing? Vooralsnog geven wij de voorkeur aan ons eigen Tarwegraspoeder. Het is 100% biologisch en wordt zorgvuldig geoogst. Het is de makkelijkste manier  om de voedingswaarden uit tarwegras binnen te krijgen. Of maken we ons er te makkelijk van af?