Tarwegras kweken: een koud kunstje

  • Geplaatst op
  • Door Filip
  • 1
Tarwegras kweken: een koud kunstje

Zelf Tarwegras kweken? Dat kan.

Van de week zag ik dat de boeren druk bezig zijn om het land te bemesten en klaar te maken voor de gewassen. Bij het tuincentrum viel het me op dat er diverse mogelijkheden worden geboden om minituintjes te maken. Zelf groente of kruiden kweken. Het is lekker gezond en je weet wat je eet. Wij vinden dat belangrijk. Daarom zijn bijna alle producten die we verkopen van biologisch gecertificeerde teelt, want je lijf verdient het beste. Zou het niet mooi zijn om in je eigen tuin superfoods te verbouwen, te beginnen bij ‘gewoon’ gras? Ik dacht aan tarwegras, de eerste scheuten van de tarwe die bol staan van bladgroen, vitamines A, B, C, E en K. Het bladgroen heeft een positief effect op de bloedcirculatie door een verbeterde toevoer van zuurstof en zorgt voor reiniging binnen het lichaam. De kracht van chlorofyl is al ruim een eeuw bekend, maar wat ook een gegeven is: we kunnen grassprieten niet verteren. En bij verhitting verliest het veel van de werkzame stoffen. Alleen via koude persing is het mogelijk om het sap van tarwegras te verkrijgen. Het is geen kwestie van wat sprietjes in de sapcentrifuge gooien, want bij het vermalen ontstaan hoge temperaturen en dat gaat ten koste van de vitamines en mineralen. Oké, een speciale pers is dus nodig, maar de aanschaf van zo’n pers is een behoorlijke investering. Wij zijn benieuwd naar ervaringen hiermee.

Zijn er mensen die zelf tarwegrassap maken via koude persing? Vooralsnog geven wij de voorkeur aan ons eigen Tarwegraspoeder. Het is 100% biologisch en wordt zorgvuldig geoogst. Het is de makkelijkste manier  om de voedingswaarden uit tarwegras binnen te krijgen. Of maken we ons er te makkelijk van af?  

Reacties

  1. Ed Honhof Ed Honhof

    Het zelf kweken van tarwegras moet je uitproberen, iedereen heeft zo zijn eigen methode, het heeft me zeker een paar misoogsten gekost al vorens een goede kwaliteit gras te scoren, maar dan wil je niet anders meer, zo vers uit de slowjuicer is het ver uit het lekkerst. Eenmaal ingevroren en weer ontdooit is het wat bitter en lijkt de structuur uit elkaar te vallen, kan als ijsklont in n glas water opgelost worden, ik doe er wel een paar druppels citroen door voor het invriezen. Een van mijn boeren buren raden mij aan om de plakken geknipt gras op de aarde in de tuin te plaatsen en zo een tweede en derde oogst te kunnen knippen, heb ik gedaan maar de smaak wordt er niet lekkerder op.gaat niks boven vers. Voel me uitstekend en fit en al zou het suggestie zijn, volgens sommigen, heb ik er een positief gevoel bij en dat is voor mij het belangrijkste. En als je gepensioneerd bent heb je er een leuke hobby aan.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »