Cranberry bessen, gezondste fruit

Min: €0 Max: €20

Cranberry: een bes barstensvol vitamine C en antioxidanten

Al eeuwenlang wordt de cranberry veenbes gewaardeerd om zijn heilzame werking. De indianen in Noord-Amerika gebruikten het sap om (pijl) wonden te genezen. Ze wisten ook dat het cranberry sap een prima middel was tegen blaasontsteking. Het kan door dit enthousiasme zijn gekomen dat in Noord-Amerika in de tweede helft van de 19e eeuw deze veenbes gekweekt werd. De oppervlakte van de veenbesvelden bedroeg zelfs meer dan 3000 hectare. Bij lange zeereizen werden cranberry’s meegenomen om scheurbuik te voorkomen. Ons land heeft een eigen cranberrygeschiedenis. Zo’n tweehonderd jaar geleden spoelden na een schipbreuk vaten cranberry’s aan op Terschelling. Het duurde nog een paar decennia voordat de eilanders de vrucht konden waarderen. Waarschijnlijk overheerste lang de teleurstelling, want bij het zien van de vaten werd eerst gedacht aan een andere inhoud. Nee, het was geen sterke drank of wijn. Het bleek te gaan om de cranberry. Een stevige, zure bes met tal van positieve eigenschappen.

Pluspunten van de cranberry

 bewezen effectiviteit als (preventie)middel tegen infecties van blaas en urinewegen
 beschermt de cellen tegen vrije radicalen en oxidatieve schade; met gunstige effecten voor  o.a. het hart, de vaten en hersenfuncties
 wordt toegepast als koortsverlagend middel
 antioxidanten kunnen mogelijk leeftijdsgerelateerd geheugenverlies vertragen
 inname van (antho)cyanidine is mogelijk positief bij obesitas en diabetes

De medicinale toepassing van cranberry is te danken aan de grote hoeveelheden antioxidanten en vitamine C. Verder bevat de cranberry mineralen en vezels. De anthocyanidine zorgt ervoor dat Escherichia coli (E.coli), de bacterie die infecties aan blaas en urinewegen veroorzaakt, zich niet vastzet aan de wand van de urinewegen. Vanwege het benzoëzuur , een natuurlijk conserveringsmiddel, blijft de bes lang goed. Tot slot: de cranberry heeft ook zijn plek gevonden in de keuken. De bes komt tot zijn recht in hartige en zoete gerechten, voor-, na- en hoofdgerechten. In sauzen is het bijvoorbeeld een friszure tegenhanger van diverse soorten vlees, zoals wild en kalkoen.

Pluspunten van de Health Winkel


 onze cranberryproducten; capsules, bessen en extract zijn van zeer hoge kwaliteit
 het door ons geselecteerde cranberrysap dat puur is en zonder toevoegingen, heeft een aangenaam zoete smaak


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »